Kuinka hoidamme tulevaisuudessa läheisemme?

Väestö vanhenee ja tulevat ikäluokat pienenevät. Väestöpyramidi ei ole enää pyramidi.

Miten hoidamme tulevaisuudessa meidän, vanhempiemme ja isovanhempiemme palvelut laadukkaasti? Tämä on vaikea kysymys, jota ei voi vältellä, vaan ratkaisuja on löydyttävä. Työskennellessäni yli 65-vuotiaiden sosiaalityössä sosiaalityöntekijänä, ymmärsin kuinka tärkeästä asiasta on kysymys.

Haasteena on saada hoitohenkilökunta riittämään sekä kotihoitoon että pitkäaikaisempaan asumiseen. Luvatun hoitajamitoituksen vesittyminen on kuvaava esimerkki siitä, kuinka haastavaa on saada hoitohenkilökuntaa. Ratkaisu – vähättelemättä hoitajamitoituksen tärkeyttä tietyissä paikoissa –  ei ilmiselvästi voi olla vain tietyn luvun asettaminen, johon ei kuitenkaan käytännössä päästä.

Resursseja tarvitaan lisää, mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös uutta teknologiaa, uusia työntekijöitä ja uutta ajattelua.

Työperäinen maahanmuutto on yksi avain ratkaisuun hoitohenkilökunnan saamisen osalta, mutta tämän lisäksi vanhustenhuollossa tullaan tarvitsemaan innovaatioita. Robotiikka ja digitalisaatio helpottavat ja tulevat helpottamaan hoitoa vielä lisää, mutta etenkin sosiaaliset innovaatiot ovat tärkeässä roolissa. Helsingin tulee olla innovaatiomyönteinen kaupunki ja työnantaja.

Yksi suosikkini sosiaalisesta innovaatiosta on ikäihmisten yhteisöllinen asuminen, joka tarkoittaa esimerkiksi soluasuntoja, joissa jokaisella asukkaalla on oma huone ja yhteinen olohuone.

Miten tällainen innovaatio sitten auttaisi esimerkiksi vähentämään kustannuksia? Yhteisöllisellä asumisella voidaan lievittää monen ikäihmisen kokemaa yksinäisyyttä ja ennaltaehkäistä yksinäisyyden aiheuttamia terveysongelmia. Merkittävä osa ikäihmisistä asuu tällä hetkellä yksin ja, jos yksinäisyyteen ei puututa, tulee se aiheuttamaan yhteiskunnalle isoja kustannuksia.

Loppuun haluan painottaa, että Helsingin on joka tapauksessa taattava ikääntyville ihmisille riittävän tasokas hoito. Kaupungin tulee turvata kotihoidon laatu ja taata pitkäaikaishoitopaikka ikäihmiselle, joka ei enää pysty asumaan kotona kotihoidonkaan turvin. Helsingin tulee olla kaupunki, joka tuntee vastuunsa ja huolehtii heistä, jotka ovat avun tarpeessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *